Letošnje leto je Slovenija častna gostja v Frankfurtu in mnoga slovenska literarna dela so na ta račun bila počaščena s prevodom v različne tuje jezike. Ena prvih, ki je intenzivno prevajala slovenska dela v nemški jezik, je bila v Gradcu rojena Ljubljančanka Lili Novy. Pred 90. leti je slovenski pesnik in zgodovinar Božo Vodušek Lili Novy posvetil sonet Tisti ljubeznivi dami, ki pogreša v mojih pesmih božanske iskre (1933) in povzročil, da je Lili Novy začela pisati slovenske pesmi. Tega istega leta so jo v klubu PEN nagovorili, da je za kongres v Dubrovniku prevedla nekaj pesmi Cankarja, Župančiča, Ketteja, Murna, in Gradnika ter tako svetu predstavila najvidnejše predstavnike slovenske moderne pod naslovom Blatter aus dere Slowenischen Lyrik.

Ob 65. letnici smrti si Lili Novy zagotovo zasluži, da njeno življenje podrobno preučimo in dobimo navdih za predstavitev njenega življenja in delovnega opusa tudi širši javnosti, kar je morda nam, turističnim vodnikom, še najbolj omogočeno. Pri vsakodnevnem delu opažamo, da so nekatere vsebine povsem prezrte. Na drugi strani so obiskovalci vedno bolj zahtevni in pred nas postavljajo nove izzive.

V društvu ARGOS smo se odločili, da se povežemo s strokovnjaki iz različnih področij in si interdisciplinarno med seboj izmenjamo znanje in vedenje: ne le o Lili Novy, ampak tudi o podobnih projektih, ki so jih že razvili v drugih krajih – tudi izven meja Slovenije. Resnično si želimo, da so prispevki koristni in v navdih vsem – ne le nam, ampak tudi drugim udeležencem simpozija – ne glede na to, ali so sedaj tu prisotni osebno, ali nas spremljajo po spletu, ali pa bodo spremljali naše posnetke.

Prispevke smo pripravili prof. dr. Katja Mihurko Poniž, Ivana Karanikić, izr. prof. dr. Jasna Potočnik Topler, Kasilda Bedenk, dr. Milena Mileva Blažić, Urša Sreš, Manica Pogačnik, dr. Igor Stamenković, dr. Biljena Dojčinović in jaz.

Radi bi se zahvalili Mestni občini Ljubljana, ki je naš projekt finančno podprla in Women Writers Forumu, ki nas je 10.oktobra 2023 gostila v elegantni secesijski vili Zlatica v Rožni Dolini v Ljubljani.

Več o Simpoziju na našem ARGOS YOUTUBE Kanalu. Vsem, ki bi se radi seznanili s potekom novega vodenega ogleda po našem glavnem mestu, je na voljo posnetek spletnega vodenega ogleda oz. si kratke zapisane povzetke predstavitev avtorjev preberete na naši spletni strani v posebnem zavihku v obliki e zbornika.

Zapisala: Mateja Kregar Gliha