Slovensko, angleško, hrvaško, špansko

Osrednja Slovenija
Ljubljana

Lokalna turistična vodnica za Ljubljano

Turistična vodnica z državno licenco

Turistična vodnica za Ljubljanski grad

 

Skupine popotnikov spremljam na njihovih potovanjih po srednji Evropi in Balkanu že od leta 2000. Ampak doma je najlepše! Najrajši vodim po Ljubljani, mojem mestu. Res, da je Ljubljana majhna prestolnica, a je čudovito mesto! Z veseljem vas popeljem po starem jedru, vam razkažem znamenitosti mesta, prav tako pa tudi skrite detajle in ozke ulice. S svojo dolgo zgodovino ponuja Ljubljana ogromno zanimivih zgodb in legend in z velikim veseljem jih delim z vami. Mesto lahko skupaj raziskujemo peš, s kolesom ali z ladjico.
Veselim se srečanja z vami v moji ljubljeni Ljubljani!

Email: irina_cerar@yahoo.com
Mob.: +386 31 813 407
Fb: Irina Cerar, Irina Ljubljana Guide
Instagram: Irina Ljubljana Guide (@irina_insight)

LinkedIn: Irina Cerar
Spletna stran: irinacerar.si

SPOZNAJMO LJUBLJANO

Se še najde kaj, kar nas lahko preseneti? Na ogledu boste zagotovo našli zanimivost ali presenetljivo drobtinico o mestu, ki vam bo polepšala dan!

Na sprehodu po ljubljanskih ulicah in trgih bomo odkrivali znamenitosti, skrite detajle in številne zgodbe. Srečali bomo ljubljanskega zmaja in izvedeli zakaj imamo tri mostove v enem. Kaj ponuja ljubljanska tržnica in kako živahno je bilo včasih pred mestno hišo? Ste že slišali za krofasto Meto? Kdo je bila nora grofna? Zakaj so vrata stolnice tako zanimiva in kaj se je zgodilo z goljufivimi peki? Vse to in še marsikaj lahko odkrijemo skupaj!

Lepo vabljeni!

https://youtu.be/P69zKwIACwo

OD PRVE PORODNIŠNICE DO PRVEGA HOTELA

Na ogledu bomo spoznali nekatere mejnike in dogodke, ki so se v Ljubljani zgodili oziroma pojavili prvič.

Odkrivali bomo malo manj znane zgodbe, ki so jih spisale ljubljanske ulice, trgi in hiše.

Ste vedeli, da je bila prva zdravstvena šola pri nas babiška šola? Vas zanima kje se je nahajala? Kje je bila prva porodnišnica v mestu in v kateri hiši so odprli prvi hotel? Ni skrivnost, da Ljubljančani radi kolesarimo, kako pa so prvo kolo na mestnih ulicah sprejeli naši predniki? Kaj mislite, kdaj je bila zgrajena najstarejša, še stoječa ljubljanska hiša?

V zgodbah pa bomo srečali tudi Julijo, Indijance in še marsikoga! Zanimivo bo!

Lepo vabljeni!

https://youtu.be/bg-dbioAM5I

LJUBLJANSKA PROMENADA

Srečevanja na promenadah z godbami in orkestri so bila oblika družabnega življenja mestnega prebivalstva. Nekdaj priljubljena navada Ljubljančanov je bila priložnost za razkazovanje stanu, lepih oblačil, spoznavanje in navezovanje stikov ter srečevanje sošolcev, prijateljev in zaljubljencev.

Kdo so bili promenadni levi? Ste že slišali za ljubljanski bazar? Kje in kdaj so Ljubljančani zagledali prvega slona in kje je bil prvi potujoči kino v mestu?

Ja, sprehod po delu promenade je lahko zelo zanimiv!