Dne 22.06.2021 smo se člani Argos-a udeležili strokovnega izleta na Jesenice, kjer nas je sprejela lokalna vodnica Anamarija Zupančič, študentka visoke šole za hotelirstvo in turizem na Bledu.

Ob 9. uri zjutraj smo si privoščili jutranjo kavo v lokalni jeseniški restavraciji Chilli, od koder smo našo pot nadaljevali na edinstveno fužinarsko območje imenovano Stara Sava, ogledali smo si zunanje objekte kot so: Cerkev sv. Marije vnebovzete in Roka na Savi, plavž, pokrito industrijsko halo, Buccelleni- Ruardovo graščino, Korenovo hišo in se spoznali z bogato zgodovino železarstva na Jesenicah v stavbi Kasarna. Zgodovino in zanimivosti nam je predstavil kustos Gornjesavskega muzeja Dr. Marko Mugerli.

Iz Stare Save smo z avtomobili odšli v poznano vasico pod tolikokrat opevano Golico- v Planino pod Golico, kjer smo obiskali alpe v malem, postavljeno maketo ima v lasti G. Cena Razinger, ki ne samo da izdeluje kipce in raznovrstne koče, hišice izdela tudi skakalce, ki skačejo v Planici tako moške kot ženske podobice. Za hišo pa ima neverjetne skakalnice, kjer prireja tudi tekme s podobicami iz lesa. Po ogledu smo se ustavili še pri cerkvici Sv. Križa in poiskali grob Joža Čopa, staroste slovenskih gornikov.

Presenečenj ni bilo konec in tik pred našim odhodom smo obiskali še lokalno kmetijo Smolej- Uric, kjer nam je prijazna Gospodična Kaja predstavila njihovo kmetijo, lastnik G. Miha Smolej pa nam je za konec ponudil še domač kruh in skuto.

Veseli in zadovoljni smo se vrnili na Jesenice in imeli kosilo v lokalni restavraciji.

Po kosilu pa je sledila še zadnja točka dneva- to je bila kratka vožnja v vasico Potoki. Starost vasi je 768 let. Je super izhodišče za manj opazen in nepoznan hrib Gradišče nad Sotesko, kjer smo imeli priložnost videti enega najlepših razgledov na Zgornjesavsko dolino.

Preživeli smo prekrasen poletni dan.

Napisala: Anamarija Zupančič