WFTGA je svetovna zveza društev turističnih vodnikov, ki deluje na vseh kontinentih sveta. V januarju 2023 je na otoku Sicilija (Italija), v kraju Sirakuze, potekalo redno dvoletno srečanje članov. Med 46 prisotnimi državami in več kot 260 udeleženci na srečanju WFTGA, sva bili tudi predstavnici iz Slovenije: Mateja Kregar Gliha in Urša Sreš. Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije – Argos je polnopravni član svetovne zveze. V času srečanja v Italiji smo se na skupščini sestali delegati, ki smo med drugim izvolili svoje novo vodstvo.

Ponovno smo vodniki glasno poudarjali našo pomembno vlogo »ambasadorjev domače naravne in kulturne dediščine«. Hkrati smo si bili enotni, da v hitro spreminjajočem se svetu predstavljamo »mirovne ambasadorje«, saj se mnogi naši kolegi v svetu soočajo z izzivi miru.

Gostitelji so pripravili bogat program, sestavljen iz potovanja po otoku ter zbora članov s spremljevalnim programom – predavanji, delavnicami, predstavami, ekskurzijami,… in veliko časa za druženje in povezovanje.

Le ob nenehnem izpopolnjevanju svojih veščin in učenju ter sodelovanju rastemo in se razvijamo. Tega se pri društvu Argos še kako zavedamo. Udeležba na strokovnih srečanjih je najboljša priložnost za to. Čez dve leti naslednje srečanje organizirajo kolegi na Japonskem, v mestu Fukuoka.

Z mislimi smo že pri prihajajoči sezoni ter mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, ki bo 21. februarja 2024 in poteka pod geslom Turistični vodniki v vlogi varovanja zelenega turizma. Naši člani se aktivno vključujejo in pripravljajo vrsto zanimivih vodenih ogledov. Spremljajte nas na naših socialnih omrežjih https://www.facebook.com/ArgosLocalGuidesSlovenia/. Vabljeni z nami po Sloveniji.

Pripravila Urša Sreš