slovenščina, italijanščina in angleščina

Osrednja Slovenija (Ljubljana in okolica), Slovenija
  • Lokalna turistična vodnica za Ljubljano in okolico, Vodnica z
    nacionalno licenco
  • dobro poznavanje zgodovine in arheologije Slovenije

Svoje poslanstvo in vlogo turistične vodnice doživljam kot priložnost, da ljudem, ki radi potujejo in si želijo novih spoznanj in doživetij, približam in razkrijem Ljubljano in kraje po Sloveniji v drugačni luči, kot jih bi sicer doživeli sami in brez poznavanja lokalnih zgodb, zgodovine, arheologije, zanimivih dogodkov in posameznikov. Moja vizija in veselje sta predvsem širjenje pridobljenega znanja, odkrivanje zanimivosti mest, ki so specifična, spoznavanje zgodb in legend, ki se prepletajo s preteklim tokom dogajanja.
Pomembno se mi zdi, da sem vedno na tekočem z aktualnimi dogodki in zanimivostmi z različnih področij. Stremim k vodenju, ki je interaktivno in omogoča obiskovalcem, da tudi sodelujejo in izrazijo svoje mnenje.

S svojimi gosti strastno delim pisano in edinstveno zgodovino Ljubljane. Najbolj mi je všeč kombinacija modernega mesta, starega mestnega jedra in bližine narave.

organizator kulturnega življenja, univerzitetna diplomirana
arheologinja

GSM: 00386 31 861 123
e-naslov: lari.skaleric@gmail.com
FB: Larisa Skalerič
WhatsApp Viber, Skype

Ljubljana voden ogled –  ZNAMENITOSTI MESTA

Odkrijmo skupaj  Ljubljano – naše glavno mesto!

Njena dolga in bogata zgodovina nas vabita, da se prepustimo ogledu in se sprehodimo po manjših in velikih trgih, širokih cestah in ozkih ulicah, neštetih mostovih in se ozremo k višku proti mogočnim pročeljem stavb in številnih cerkva. Ob tem se mimo nas vije reka Ljubljanica, ki že na tisoče let tiho spremlja in soustvarja tok zgodovine. Njeno rečno dno še danes skriva kakšno keltsko sulico, rimsko keramiko in zagotovo tudi kakšen srednjeveški predmet.

Poleg njene zgodovine, arhitekture, reke in samega utripa mesta bomo spoznali pomembne posameznike in njihove zgodbe, ki so odločilno vplivali na sedanjo podobo mesta.

Spoznajte življenje prebivalcev skozi zabavno in interaktivno doživetje z lokalno vodnico po mestu!

Dobrodošli v Ljubljani!

Ljubljana voden ogled in Ljubljanski grad

Prepustite se vodenemu ogledu in doživite nepozabno izkušnjo! Spoznajte Ljubljano in njen grad, ki je ključna znamenitost mesta. Za svojimi zidovi skriva veliko zanimivosti in dogodivščin.

Grajski razgledni stolp je najvišja točka Ljubljane in tako ponuja čudovite razglede na mesto, okoliške hribe in Kamniško – Savinjske Alpe.
Skozi zgodovino je imel grad različne funkcije, več desetletij je bil tudi zapor. Morda veste, kateri znani Slovenci in tujci so v njem prestajali kazen? Znotraj palacija je v prenovljenih prostorih na ogled razstava kaznilniških celic. Tam, kjer je danes Erazmov stolp, pa je bil plemiški zapor, poimenovan po Erazmu Predjamskem, slovenskem Robinu Hoodu.
Preden so grad v začetku prejšnjega stoletja obnovili in nekatere dele prezidali, so bile ruševine dom številnim družinam, študentom novoustanovljene univerze in nekaterim znanim Ljubljančanom. Morda veste, katerim?
Odkrijmo skupaj Ljubljanski grad!

Ljubljana voden ogled in vožnja z ladjico po Ljubljanici

Raziščimo skupaj mesto z vodne perspektive!

Reka Ljubljanica je nekoč igrala pomembno vlogo v vsakdanjem življenju prebivalcev mesta. Po njej so prevažali tovor, les, ljudi in hrano. Lovili so ribe, se kopali in za zabavo prirejali slavja in tekmovanja. Življenje se je odvijalo ob in na vodi. Brez reke ni bilo življenja. Zato je z njo povezana bogata zgodovina in marsikatera zgodba, ki se je še danes spominjamo. Kot na primer tista o goljufivih pekih. Nepoštenega peka je najprej doletela denarna kazen, sledilo je javno kaznovanje. Vas zanima kakšno?

Na poti do Ljubljane teče skozi edinstveno pokrajino Ljubljanskega barja, ki je zaščiteno območje. Izvedeli boste, zakaj je

rečno dno Ljubljanice eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Sloveniji in kaj vse se je nekoč dogajalo na vodi in ob njej.

Morda veste zakaj ima Ljubljanica med slovenskimi rekami poseben pomen in zakaj je znana kot reka s sedmimi imeni?

Pridružite se mi in spoznajte odgovore na vsa vprašanja!

Odkrijmo skupaj mesto in njeno reko!

Ljubljana voden ogled mesta in arhitekt Jože Plečnik

Odkrijte skupaj z mano Plečnikovo Ljubljano in jo spoznajte kot urbani fenomen, vrednost katerega je prepoznal tudi UNESCO!

Vodenje je posvečeno Jožetu Plečniku, največjemu slovenskemu arhitektu in enemu od velikanov evropske arhitekture prve polovice 20. stoletja.
Jože Plečnik (1872 – 1957) je zaslužen za edinstveno podobo našega glavnega mesta. Svoj pečat je zapustil tudi v dveh evropskih prestolnicah, Dunaju in Pragi.
Ko se sklicujemo na “Plečnikovo Ljubljano” imamo v mislih njegova številna dela, ki tvorijo celoto in veljajo za ena najpomembnejših umetniških del 20. stoletja. Zasnoval je številne parke, trge, mostove, ulice, nabrežja in celo vrtove.

Njegove stvaritve bomo spoznali na sproščenem sprehodu po mestu.

Spoznajmo Ljubljano na kolesu!

Če iščete zabaven in dinamičen način raziskovanja Ljubljane, je voden ogled s kolesom prav za vas! Zakaj se nam ne bi pridružili, začutili veter v laseh in odkrili zeleno Ljubljano s kolesi? Leta 2016 je bila celo izbrana za zeleno prestolnico Evrope.

Večina mestnega središča je zaprta za promet, zato je vožnja s kolesom varna in enostavna.

Lepo vreme je idealna priložnost za dejavnosti na prostem. Mesto je znano tudi po tem, da se prebivalci vozijo s kolesi v vseh letnih časih. Vožnja po mestu s kolesom je preprosta in hitra, poleg tega pa si lahko ogledate veliko več kot le mestno središče.

Vabim vas, da izstopite iz množice in potujete na preprost način, da bi doživeli več!

Ljubljana in njeni mostovi

Pridružite se mi na zanimivem in poučnem ogledu mostov in reke Ljubljanice!

Reka Ljubljanica, ki teče skozi center Ljubljane, je od nekdaj igrala pomembno vlogo v vsakdanjem življenju njenih prebivalcev. Vas zanima katera legenda je povezana z ustanovitvijo mesta in zakaj je zmaj mestni simbol?

Kjer pa je reka mora biti tudi most! In dejansko ima Ljubljana veliko mostov. Nekateri so postali simboli mesta, brez katerih si naše prestolnice ne znamo več predstavljati. Most je obenem tudi simbol povezovanja, premagovanja različnih meja in zaupanja, kar so vse pozitivne vrednote.

Na sproščenem sprehodu ob reki bomo poleg mostov odkrivali nabrežja, ki so najbolj slikovit del mesta, kjer se nahajajo kavarne, gostilne, restavracije in trgovinice. Gre za enega od središč družabnega življenja v mestu zato je ta predel posebej spomladi in poleti zelo živahen in pisan.