" /> Katja Mrakič | DRUŠTVO REGIONALNIH TURISTIČNIH VODNIKOV SLOVENIJE

Katja Mrakič

Jeziki vodenja
      
Slovensko, angleško, (francosko in italijansko po dogovoru)

Regija vodenja
 Goriška
Občina Bovec

Specialnost in posebna znanja
Lokalni turistični vodnik za Občino Bovec (vodenja in programi v naravi segajo tudi v Triglavski narodni park)

Kontakt
GSM: 031/555 416
E-naslov: smaragdnosocasje@gmail.com
Facebook
linkedin

Naslov
Katja Mrakič, Dolje 27, 5220 Tolmin (trenutno: Mala vas 91, 5230 Bovec)

Izobrazba
Diplomirani ekonomist iz smeri turizma

Dodatne informacije, ki so pomembne za gosta
Vodim po Stergulčevi muzejski zbirki, ki se nahaja nad Turistično informacijskim centrom (TIC) v centru Bovca.

Bovške zgodbe
Sprehod po centru Bovca – Buški plec, kjer podajam zgodovino in zgodbe posameznih meščanskih hiš in njihovih družin – prišlekov, ki so oblikovali podobo mesta od sredine 19. stoletja, vse do danes. Ogled zaključimo v Stergulčevi muzejski zbirki.
Trajanje ogleda: 1,5–2 uri; Cena: Cena: 15 €/osebo, 10 €/osebo (upokojenci, študentje, dijaki), 7 €/osebo (otroci 10–15 let).

Različni vodeni sprehodi
Potepi oziroma vodeni sprehodi, ki so mi najljubši, potekajo po Soški poti , Poti miru in poti Alpe–Adria, kjer so najlepši vodni gaji, korita, slapovi, pogledi na reko Sočo in njene pritoke, v okolici Bovca pa tudi pravljično lep slap Virje in najbolj vodnat slap v Sloveniji – slap Boka.

Doživetje 1

Bovške zgodbe – Po starodovani poti do Bovških vrat

Pohod iz centra Bovca, mimo znamenitosti ob poti, kjer postanemo in prisluhnemo zgodbi, zgodovini in šumenju reke Koritnice. Videli bomo cerkev Device Marije v polju, Ravelnik, Cerkev svetega Lenarta in za konec mogočno trdnjavo Kluže – Bovška vrata. Sprehodili se bomo po starodavni poti staroselcev, Rimljanov, popotnikov, furmanov, trgovcev, obrtnikov in vojska – cesarjev in generalov, kjer bomo skupaj prisluhnili daljni zgodovini prvotnih prebivalcev Bovške, našli bomo sledi rimske naselitve, se naužili sveža zraka in spočili ob šumenje reke Koritnice ter za konec postali pred trdnjavo Kluže – Bovška vrata.

Trajanje: 3–4 ure, cena: 25 €/osebo (popust za otroke, družine), posebnosti: obvezna pohodna obutev in obleka in dobra telesna in kondicijska pripravljenost.

Doživetje 2

Bovške zgodbe – Knapovska zgodba Loga pod Mangartom

Zgodovina rudarjenja na Bovškem. Vasi Strmec, Log pod Mangartom in celotna Bovška so bili dolga stoletja povezani z rudnikom svinca in cinka pod Kraljevsko špico – goro MonteRe, v današnji Italiji. Skozi knapovsko zgodbo bomo spoznali vas Log pod Mangartom, znamenitosti, ki spominjajo na rudarjenje in vse znamenitosti ob poti do prehoda Predel, ki je od nekdaj predstavljal bovško okno v svet. Spomeniki iz 1. svetovne vojne, trdnjave, obeležja bojev s francosko vojsko in za konec si bimo privoščili tipični bovški ovčji sir na kmetiji Černuta.

Trajanje:  3–4 ure, Cena: 25 €/osebo (popust za otroke in družine)

Doživetje 3

Dolina Soče – smaragdne reke

Prav tako vas vabin na ostale vodene pohodniške ture v zgornjem Posočju: Soški poti, Poti Alpe-Adria, Poti miru, ki vodi do struge Soče, naravnih žlebov, slapov in njenih potokov ter korit.

Doživetje 4

Dih jemajoča Soča

Prekrasno pokrajina, kristalno čista reka, ki se, osvežujoče hladna, vije po eni najlepših dolin v Julijskih Alpah.