slovensko, angleško, špansko, hrvaško, srbsko

osrednjeslovenska

  • licenca TGZS pri GZS
  • licenca Turizma Ljubljane
  • licenca Narodne galerije Slovenije
  • izobraževanje Claustra Alpium Iuliarum
  • licenca za vodenje v Plečnikovi hiši
  • licenca Narodnega muzeja Slovenije

Opazovalka pri Spottedbylocalshttps://www.spottedbylocals.com/ljubljana/author/tjasajanovljak/

Fotografinja: http://photography.sloveniaincolours.com/

Avtorica »Pivskega vodiča po Ljubljani«: https://www.prostly.com/ljubljana-beer-guide-slovenia/

Ljubljana z Ljubljančanko (Tudi za Ljubljančane!)

Podajte se na voden ogled med največje znamenitosti in marsikateri skriti detajl.

Vsi poznate Zmajski most, Prešernov trg, Staro Ljubljano in še mnogo tega … Pa poznate njihove zgodbe, zgodovino, legende in zanimivosti? Veste, na katerih vratih je glava Indijanca in kje je ljubljanski kanarček? Ste že slišali za Ekorno ali pa za emonskega stoletnika? Kje so trni, ki so se jih izogibali mamuti? Ste že videli kuščarju podobno žival, ki je nekoč krasila ljubljanski grb? Vam je že kdo povedal o prvem slonu, ki ga je videla Ljubljana?

Spoznajte Žale (Za crknit dobro!)

Sprehodite se po največjem ljubljanskem pokopališču

Žale niso le kraj slovesa, ampak razkrivajo mnogo tančic ljubljanske, celo slovenske zgodovine, poleg tega so tudi galerija na prostem. Začnemo z monumentalnim Vrtom Vseh Svetih, sledijo različne posebnosti, ki jih skrivajo Žale. Od Plečnikovega groba, ki ga je zasnoval sam arhitekt, do različnih zanimivih nagrobnikov, tudi do Zoisovega pridemo. Vmes se ustavimo še pri Ivanu Cankarju in najbolj slavni slovenski redovnici, če naštejem le dva izmed množice. Videli bomo tudi vojaška pokopališča in nekaj monumentalnih obeležij.

Plečnikove piramide (Male skrivnosti velikega mojstra)

Oglejte si znamenite in skrite stvaritve brezčasnega arhitekta.

Spoznajte Ljubljano, kot jo je videl veliki arhitekt, in spoznajte, kako mu je iz majhnega deželnega mesta uspelo ustvariti prestolnico Slovencev. Ste vedeli, da je Plečnik Ljubljano videl kot nove Atene; akropola, nekropola, stoa, agora, knjižnica, tempelj, gimnazium… Pa mu je uspelo zgraditi vse? Ste že slišali o vodni in kopni poti, ob katerih je hodil in ustvarjal arhitekt? Ste se že načudili množici izvirnih svetilk? In kaj pravzaprav pomenijo piramide?
ide?

Zelena Ljubljana – Park Tivoli (#ilovit)

Privošči si sproščujoč ogled kulturnih in naravnih znamenitosti Tivolija.

Pravijo, da niste zares obiskali New Yorka, če se niste sprehodili skozi njegov centralni park in podobno trdim za Ljubljano. Ta namreč diha s Tivolijem in Tivoli diha za Ljubljano. Tu sta dve palači in dva nekdanja hotela, množica kipov in vodnjakov. Tu je ribnik, tu je fenološki park, in tu sta rožni vrt in rastlinjak. Ste vedeli, da je v Tičistanu dovoljeno krmiti ptice in veverice?

Iz česa je Ljubljana? (Ljubljana rocks!)

Spoznajte skrivnosti zapisane v kamen.

Tekom stoletij so prebivalci mesta uporabljali različne kamne za gradnjo in okrasje. Zakaj ne bi spoznali zgodb ljubljanskih znamenitosti in zvedeli iz česa so? Zakaj rečemo, da Prešernov spomenik predstavlja zgradbo zemeljske skorje in zakaj je Mestna hiša muzej slovenskega kamna? Ste opazili ogromen rdeč fosil, ki vas gleda iz fasade palače Deželne banke?

Ave Emona! (Kaj pa cesar?)

Sprehodite se po ostankih prvega mesta na območju današnje Ljubljane.

Sprehodimo se po poteh Emone, antičnega mesta izpred dveh tisočletij, in spoznajmo zanimive ostanke mogočne civilizacije. Ogled poteka izven srednjeveškega dela Ljubljane, zato poleg davne preteklosti odkrijemo tudi delce nedavne zgodovine. Ste vedeli, da je arhitekt Edvard Ravnikar gradil tudi v navezavi z Ljudmilo Plesničar Gec, arheologinjo, ki je v takrat vodila izkopavanja Emone?

Pivohod

Poglobite se v pivske zgodbe naše prestolnice.
Ob kozarčkih hladnega piva se sprehodimo preko pivovarske zgodovine mesta in vmes povemo še kaj na temo razcveta butičnega pivovarstva pri nas, pa tudi marsikatero o vsakdanjih rečeh. Obiščemo kar tri lokacije, kjer bomo poskusili nekaj zanimivih primerkov lokalne proizvodnje. Začnemo s pravo pravcato pivovarno, kjer pokukamo tudi v proizvodnjo piva, nadaljujemo in končamo pa v strogem centru Ljubljane.

Ljubljana z ljubeznijo

Obiščite neodvisna socialna podjetja in spoznajte drugačno plat Ljubljane.
Na vodenem ogledu vam predstavimo življenje v Ljubljani s stališča ljudi, ki v njej delujejo po načelih trajnostnega razvoja in socialnega podjetništva. Vrsta lokalnih pobud in projektov, ki jih povezujeta skrb za okolje in za ranljive družbene skupine, deluje na področjih kot so kulinarika, pravična trgovina, ponovna uporaba, reciklaža itd. Seznanite se z zakulisjem njihovega delovanja, pa tudi s trajnostnimi ukrepi v mestu, ki je ponosni nosilec naziva Zelena prestolnica Evrope 2016.

Odlična izkušnja! S Tjašo smo odkrivali središče mesta Ljubljane na povsem nov način, poleg tega pa je prijazna, zabavna in dobro pozna zgodovino. Ogled Ljubljane s Tjašo priporočam domačinom in turistom!

Pia