" /> Plečnikova Ljubljana in Narodna galerija | DRUŠTVO REGIONALNIH TURISTIČNIH VODNIKOV SLOVENIJE

Plečnikova Ljubljana in Narodna galerija

Program trojnega vodenja po dvodimenzionalni in trodimenzionalni umetnosti »Plečnikova hiša – Plečnikova Ljubljana – Narodna galerija«

Čas trajanja: 3 ali 4 ure
Cena: 16 ali 20 eur/osebo
Sprejmem od 5 do največ 7 gostov
Triurno vodenje: vsak četrtek ob 17. uri.
Štiriurno vodenje: vsako soboto ob 10. uri.

Kontakt: Mitja Gruden, 041 464 004, mitja.gruden7@gmail.com

Program:

Trojno vodenje po Narodni galeriji, Plečnikovi Ljubljani in Plečnikovi hiši v Trnovem obsega tri ure arhitekture, slikarstva, kiparstva, antike, Toskane, podpeškega marmorja, rokodelcev, umetnikov, Kavčiča, Benetk, Zorana Mušiča, naših impresionistov, Cankarja, Vegove ulice, Napoleona, Križank, trnovske cerkve in še bi lahko naštevali. V ceno so vključeni vstopnina v Narodno galerijo z vodenjem, sprehod po Plečnikovi Ljubljani z vodenjem in vstopnina v Plečnikovo hišo z vodenjem.

Katera drevesa je imel Plečnik na svojem vrtu? Oreh, češnja, hrast in akacija. Vse najboljše vrste lesa za izdelavo pohištva, ki jih premore Slovenija. Zakaj? Ker je bil vrhunski umetnostni mizar in načrtovalec pohištva. Pa še njegov oče je bil mizar.

Med sprehodom od Narodne galerije do njegove hiše v Trnovem si bomo ogledali njegove projekte, in sicer Tivoli, park Zvezda, NUK, ureditev Vegove ulice, Križanke, rimski zid, trnovski most ter na koncu njegovo hišo s čudovitim vrtom, kjer je živel več kot 35 let.

Plečnik je umrl leta 1957, skoraj natanko 200 let po smrti Francesca Robbe. Oba sta bila velikana svojega obdobja. Vabim te na popotovanje med arhitekturo, kiparstvom, slikarstvom in umetnostjo ter tehniko s trojnim vodenjem po Narodni galeriji in Plečnikovi hiši. Unikatni, fuzijski paket za največ 7 udeležencev.

Plečnikov most svetega Janeza Krstnika pred trnovsko cerkvijo. Na sprejemnem izpitu za arhitekturo mi je profesor Moškon dal nalogo, naj narišem ravno ta most, ki je zares unikaten, saj je na svetu zelo malo mostov, na katerih rastejo drevesa.

Trojno vodenje za največ 7 radovednih udeležencev, ki bi radi razumeli in povezali naslednje pojme: Prago, Dunaj, Otta Wagnerja, Plečnika, Cankarja, moderno, kajenje, neoklasicizem, Kavčiča, Hradčane, NUK, oba Plečnikova brata Janeza in Andreja ter sestro Marijo, naše impresioniste, mizarje, občutek za detajle, antiko, Eda Ravnikarja, realizem, prodajalce kostanja, Plečnikove ljubice in še kakšno neumnost.

Dobimo se v Narodni galeriji, potem se sprehodimo mimo NUK-a, Križank in Napoleonovega spomenika do Plečnikove hiše, kjer bo še tretji voden ogled.

Narodno galerijo in Plečnikovo hišo so pred kratkim prenovili. Kdor v zadnjem letu ni bil tam, bo imel kaj videti. Na poti med Narodno galerijo in Plečnikovo hišo pa si bomo ogledali Plečnikove stavbe in urbanistične rešitve.

Narodna galerija je časovni stroj, ki omogoča več kot 800 let dolgo potovanje v preteklost. Več kot o slikarstvu se bomo pogovarjali o življenju v preteklosti, o ljudeh in njihovem načinu življenja, o stari Grčiji, ljubljanskem potresu, Južni železnici, elektriki, plesih v Narodnem domu in drugih zanimivostih.

Več info: https://www.ng-slo.si/en/, https://www.mgml.si/en/plecnik-house-503/

Med štiriurnem vodenjem si bomo dodatno ogledali še Tromostovje in tržnico s Plečnikovimi arkadami, zgrajenimi med II. svetovno vojno, kjer boste lahko kupili Plečnikov čaj in Plečnikovo žganje.

 

Mnenje udeleženca

»Včerajšnje ‘trojno vodenje’ z naslovom Plečnik in Kavčič (Narodna galerija/sprehod skozi Plečnikovo Ljubljano/ogled Plečnikovega doma), ki si ga je zamislil, ga organiziral in izvedel Mitja Gruden, je bilo strokovno, inovativno, izvirno, razmišljujoče in prijazno ter je potekalo v dobri družbi. Super sobota! Priporočam. Delim. Z velikim veseljem ponovim. Hvala Mitja. Želim ti še veliko tako dobrih idej.«

Klemen Likar, arhitekt